Aanlegtips

1. Bestellen

Bij Tegelhandel Boer kunt u veel materialen afgepast bestellen. Zo betaald u nooit teveel en houdt u geen grote hoeveelheden stenen over.
Als er gezaagd of geknipt moet worden, moet u rekening houden met ongeveer 5% zaagverlies. Bestel tijdig, zodat wij de spullen op tijd bij u af kunnen leveren.
Kijk voor de voorwaarden en levertijden op de pagina ALGEMENE VOORWAARDEN.

2. Eigenschappen diverse soorten natuursteen

  Kleurvast Krasvast Vuil/vochtwerend Ondergrond
Bluestone (chinees hardsteen) + + +++ Gestabiliseerd zandbed
Basalt ++++ ++++ ++++ Gestabiliseerd zandbed
Natural Black + ++ +++ Gestabiliseerd zandbed
Graniet ++++ ++++ + Fijn split
Leisteen ++++ ++ +++  Gestabiliseerd zandbed
Marmer +++ ++ +++ Gestabiliseerd zandbed
Turks hardsteen ++++ +++ +++ Gestabiliseerd zandbed
Travertin ++ +++ + Fijn split
Vietnamees hardsteen +++ +++ +++  Gestabiliseerd zandbed
Quarsiet ++++  ++++ ++++ Gestabiliseerd zandbed
Zandsteen ++++   +++ ++ Fijn split

Een gestabiliseerd zandbed is een laag drainagezand of metselzand vermengd met een kalkvrije betonmortel. Deze mortel is kalkvrij om te voorkomen dat de kalk door kan trekken in de tegels en er witte kringen kunnen ontstaan.
Bepaalde soorten natuursteen zijn zeer poreus. Daarom moeten deze soorten op fijn split gestraat worden. Fijn split voert het hemelwater direct af en daardoor zijn de tegels niet meer gevoelig op vorst-schade en gaan ze minder snel veralgen.

3. Aanleg

De aanleg van sierbestrating en het plaatsen van tuinhout zoals schuttingen en vlonders, vereist de nodige voor- en vakkennis. Voor degenen bij wie die kennis ontbreekt, hebben wij een aantal tips om zelf een oprit of terras aan te leggen, of een schutting of vlonder te plaatsen. Verder hebben we tips wat betreft de aanleg van kunstgras en natuurlijke graszoden.

3.1 Aanleg van terassen en paden

Sierbestrating voor terassen en paden is verkrijgbaar in onnoemelijk veel soorten, kleuren en maten. Zo is er sierbestrating van beton of natuursteen en de nieuwe keramische tegel. Door verschillende afmetingen of kleuren te combineren kunt u uw bestrating een speciaal effect geven.

Als ondergrond voor uw terras volstaat een goed aangetrild zandbed van 10-15 cm.
Voor natuursteen en gecoate bestrating adviseren wij metselzand c.q. drainagezand te gebruiken. Dit zand voert het hemelwater beter af.
Bij gecoate bestrating kan vocht namelijk kalkkringen veroorzaken onder de coating.
Natuursteen kan tijdens vorst kapot vriezen omdat vocht in de tegels kan blijven zitten.
Er zijn een aantal soorten natuursteen zoals travertin of graniet die op fijn split (1-3mm) gestraat moeten worden. Travertin en graniet zijn zeer poreuze natuursteensoorten die ook bij gebruik van metselzand nog vocht vast kunnen houden, en daardoor bij vorst kapot kunnen vriezen.

Straatwerk moet praktisch altijd opgesloten worden. Dit kan door middel van opsluitbanden, palissadebanden of muurelementen. Hiermee voorkomt u dat het straatwerk 'wegloopt'.
Als u met opsluitbanden een trap wilt maken of een hoogte moet worden opgevangen, moeten de banden wel voor minimaal de helft worden ingergaven. Dit zorgt voor voldoende stabiliteit; zodoende gaan ze niet scheef staan.

Om uw sierbestrating af te werken moet u het invegen met zand. Dit zand zorgt voor een strak en stabiel straatwerk. Er zijn diverse soorten inveegzand zoals brekerzand, zilverzand of onkruidwerend Dansand. Dit is fijn inveegzand met een toevoeging waardoor onkruidzaad niet kan ontkiemen.
Veeg gebakken klinkers nooit in met Dansand. Dit veroorzaakt een witte uitslag.
Alle betonnen sierbestrating en natuursteensoorten kunt u wel invegen met Dansand.

3.2 Aanleg van een oprit

Als ondergrond voor een oprit adviseren wij een laag van 20 tot 25 cm aangetrild zand of een laag repack (gebroken puin 0-40 mm) van 25 cm met daarop 5 tot 7 cm straatzand. Deze laatstgenoemde methode voorkomt z.g. spoorvorming in uw sierbestrating. Om een nog steviger geheel te krijgen kunt u nog worteldoek aanbrengen onder het zand c.q. repack. Dit worteldoek verdeeld de druk en voorkomt onkruidgroei vanuit de ondergrond.

Gebruik voor de oprit bestrating van minimaal 15x20cm. Bij het gebruik van een kleiner formaat, of stenen die dunner zijn als 6cm. is de kans groot op spoorvorming.
Let op met het gebruik van strakke stenen voor de oprit. Dit zijn niet-getrommelde stenen zonder facet. Bij zware belasting kunnen er langs de randen stukjes deklaag van de bestrating afspringen. Om dit te voorkomen kunt u beter tegels met een facet of met afstand-nokken gebruiken. Afstand-nokken zijn kleine nokken aan de zijkant die ervoor zorgen dat er een kleine voeg ontstaat tussen de tegels.

Voor het opsluiten van uw oprit is het verstandig om opsluitbanden te gebruiken van minimaal 6x20x100. Deze banden zijn bestand tegen de druk van een oprit en u voorkomt dat u met de auto de stenen 'wegrijdt'.

Er zijn een beperkt aantal soorten natuursteen die geschikt zijn voor de oprit. Dit natuursteen moet wel minimaal 5 cm dik zijn.
 
3.3 Invoegen van bestrating

Sierbestrating kunt u invoegen met een verharde voeg. Hierdoor heeft u geen last meer van mieren en onkruid. Verkrijgbaar in drie kleuren: naturel, steengrijs en basaltzwart.
Deze voegmortels kunnen alleen gebruikt worden als de bestrating op een goed gestabiliseerde ondergrond gestraat is.
De voegen moeten minimaal 5mm breed zijn. Voordat u het straatwerk invoegd, moeten de voegen goed leeggehaald worden zodat de voegmortel genoeg ruimte heeft om te hechten. Bij tegels van 60x60 of groter kunt u de voeg iets breder houden. Voor elke 10cm tegelbreedte kunt u 1mm voegbreedte aanhouden, met een minimale voegbreedte van 5mm.
Als de grond in de regio waar u woont snel verzakt (bijv. veengrond), is het aan te raden om onze PZ-voegmortel te gebruiken. Deze mortel hersteld zichzelf als het bijv. door verzakking gescheurd is.

Bekijk hier de instructiefilm voor het verwerken van Varistone LM-Aqua voegmortel. Deze mortel is met water te verwerken. Niet geschikt voor de oprit of bij een zachte bodemgesteldheid (zoals veengrond). Waterdoorlatend.

Bekijk hier de instructiefilm voor het verwerken van Varistone PZ-voegmortel of Voegenzand Organic. Let op! Deze mortel moet verwerkt worden als de bestrating goed droog is. Niet geschikt voor de oprit. Deze voegmortel hersteld zichzelf dus dé oplossing voor gebieden met zachte ondergrond zoals veengrond. Organic voegmortel is waterdoorlatend. Minimale voegbreedte 1mm.

Bekijk hier de instructiefilm voor het verwerken van Varistone Z-voegmortel. Deze licht elastische mortel is geschikt voor zware belasting zoals de oprit. Minimale voegbreedte 10mm.


3.4 plaatsen van een border met stapelblokken

Als u een border wilt maken van stapelblokken dan moet er op letten dat u de blokken niet op de tegels lijmt maar er naast. Anders gaan de tegels door het gewicht wijken. Gebruik een opsluitband als fundering. Leg deze plat in een zandbed net onder tegelniveau en lijm daar de blokken op. Zodoende blijft de muur recht. Verlijm de blokken met een van onze LIJMEN EN KITTEN.

Bekijk het instructiefilmpje over het maken van een bloembak of border


3.5 Legpatronen en aantallen per m²

Hieronder ziet u een aantal veelgebruikte legpatronen. 

  Banenverband
 Banenverband
 Blokverband
 Blokverband 1

 Elleboogverband
 Elleboogverband

 Halfsteensverband
 Halfsteensverband
 Molenwiekverband
 Molenwiekverband
 Steensverband
 Blokverband 2
 Visgraadverband
 Visgraadverband

 Wildverband
  Wildverband


Aantallen per afmeting in een m²:

Afmeting Aantal stuks per m²   Afmeting           Aantal stuks per m²
         
Waalformaat 5x20 100   30x30 11
Dikformaat 7x21 68   30x45 7.5
10x10 100   40x40 6.25
15x15 45   40x60 4.17
15x20 33   50x50 4
20x20 25   60x60 2.78
20x30 17   80x80 1.56
21x28 17   100x100 1

 


 3.6 Plaatsen van een schutting

Bij het plaatsen van een schutting is het belangrijk dat de palen goed verankerd zijn. Daarom moeten de palen waar de schermen tussen komen te hangen voor circa een derde van de totale lengte de grond in. Zodoende staat uw tuinscherm stevig.
Als er veel stukken puin of wortels in de grond zitten, kunt u werken met paalpunten. Deze gegalvaniseerde punten slaat u in de grond, en daar plaatst u de palen in. Eventueel kunt u beton om de paalpunt gieten voor extra stevigheid.

Als u twijfelt tussen hardhouten of geïmpregneerde palen is het misschien handig om te weten dat geïmpregneerde palen ca. 5-10 jaar meegaan. Hardhouten palen daarentegen gaan zo'n 20-25 jaar mee.

Het gat waar de paal in moet komen kunt u grotendeels maken met een grondboor. Het laatste stuk kunt u door middel van een zware hamer of handhei (palenrammer) de grond in slaan. Als de palen staan, kunt de montagebeugels in de palen schroeven waarna u de schermen aan deze beugels kunt monteren.

Er zijn ook diverse formaten gaasschermen die tussen of tegen de palen gemonteerd worden. Deze gaasschermen kunt u laten begroeien waardoor een 'groene' afscheidng ontstaat.

Bekijk onderstaand  filmpje voor een aantal tips voor het plaatsen van een schutting.


3.7 Plaatsen van een blokhut of tuinhuis

Heel belangrijk bij het plaatsen van een blokhut is de afwatering. Als u een blokhut koud op de grond zet, zijn de onderste planken binnen een paar jaar weggerot. Daaorm kunnen ze beter op betonnen banden of bielzen geplaatst worden. Dan kan het hemelwater via die banden wegstromen, en heeft u ook geen last van optrekkend vocht.
Volg voor de opbouw de tekening die met de blokhut meegeleverd word. 

3.8 Aanleg van een vlonder

De meeste vlonders liggen aan het water. Maar tegenwoordig word er ook vaak voor gekozen om een vlonder te maken als onderdeel van het terras of bestrating. Deze twee manieren hebben een andere manier van aanpak.
Als eerste de vlonder langs het water.
Het meeste en belangrijkste werk zit hem in de basis of fundering. De vlonderplanken worden gemonteerd op onderliggers. Deze onderliggers worden met slotbouten vastgemaakt aan palen die in de grond staan. Zorg dat de palen stevig en lang genoeg zijn en dat ze hart op hart maximaal  zo'n 70cm uit elkaar staan. Let er op dat de liggers hart op hart maximaal zo'n 60cm uit elkaar liggen. Bij composiet vlonderplanken of dunnere houten vlonderplanken (minder dan 2.8cm dik) mogen de liggers maar maximaal 40cm uit elkaar liggen. Dit voorkomt het doorbuigen van de planken. De vlonderplanken kunt u per verbinding met twee schroeven vastmaken aan de onderligger. Als u maar 1 schroef per verbinding gebruikt is de kans groot dat de planken krom trekken.

Dan de manier om een vlonder te maken binnen uw terras.
Het verschil met bovenstaande is dat u niet perse palen hoeft te gebruiken. U kunt de onderliggers ook op grootformaat tegels liggen. Doe tussen de liggers en de tegels een rubberen tegeldrager om eventuele oneffenheden in de tegel op te vangen. Let er ook bij deze manier op dat de dragende tegels en de onderliggers niet te ver uit elkaar liggen. U kunt de maten aanhouden die eerder genoemd zijn.

Bekijk het filmpje voor de aanleg van een vlonder met composiet vlonderplanken.

3.9 Aanleg van kunstgras

Om kunstgras aan te leggen is een stevige ondergrond heel belangrijk. Zorg voor een goed aangetrild zandbed. Beter is zelfs om een laag van ca. 5cm split onder het kunstgras te doen. Dit zorgt voor goede drainage. Leg op het afgevleide zand- of splitbed wegendoek. Daarop legt u het kunstgras.
Om te voorkomen dat de vezels plat gaan liggen moet het gras worden ingeveegd met kwartszand. Dit geeft ook gewicht op de mat zodat het niet opwaait. Gebruik 1 zak van 25kg per ca. 5m² kunstgras. Borstel dit tegen de haren in zodat je het zand niet meer ziet. U kunt nu jarenlang genieten van een onderhoudsvriendelijke kunstgrasmat.

Bekijk hieronder een instructiefilmpje over het aanleggen van kunstgras. 


 

3.10 Aanleg van graszoden

Als eerste moet de grond goed omgespit worden. Bij een vernieuwing van het gazon is het beste om de oude zoden goed onder te spitten.
U kunt de voedingstoestand van de bodem verbeteren door daarna een laagje potgrond of bemeste tuinaarde door de bovenste 10 cm van de losgemaakte grond te mengen. Goed mengen om verbranding van de jonge wortels te voorkomen. Strooi géén meststoffen op de ondergrond want de jonge wortels zullen dan verbranden.

Voordat de graszoden gelegd worden, moet de ondergrond voldoende vast en volkomen vlak zijn. Het beste is door het goed aan te lopen. Rollen kan maar aanlopen is beter. Daarna kan het met een hark geëgaliseerd worden.

Tijdens alle werkzaamheden mag de grond wel iets vochtig zijn, maar niet te nat.
Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen.
Na het leggen van de zoden deze stevig aanrollen of aankloppen om goed contact met de ondergrond te krijgen. Hierna zoveel water geven dat de zoden door en door nat zijn. Bij warm en zonnig weer meteen al water geven en zeker niet tot 's avonds wachten!
De eerste paar weken wel 2 à 3 keer per dag beregenen. Het gras heeft dit, zolang het nog niet is vastgegroeid, hard nodig. 's Nachts verdrogen de zoden niet.
Vier tot zes weken na aanleg zijn de zoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is dan minder groot. Vanaf nu is het bij droogte het beste om 1 keer per week 's avonds te sproeien.
De eerste maand dient het gazon nog voorzichtig te worden behandeld. De zoden moeten eerst goed vastgegroeid zijn.
Voor meer informatie over graszoden en de aanleg ervan verwijzen wij u naar de website van de leverancier.

Heeft u nog vragen over de aanleg van uw straatwerk, schutting of vlonder die u niet beantwoord vind op deze pagina? Voor advies kunt u ons bellen binnen de reguliere openingstijden op telefoonnumer 0184-682866. U kunt ook een email sturen naar info@tegelhandelboer.nl. Wij helpen u graag.

Volg ons op Facebook
Zoeken
Winkelwagentje
Nog geen artikelen
Login
Topaanbiedingen!